Bildtext: Lägerbild från World Scout Jamboree i Sydkorea 2023.
Michael Carlén är mångårig ledare i Näshulta Scoutkår och i somras var han en av 2 100 svenskar som under drygt tre veckor deltog i World Scout Jamboree i Sydkorea.
En jamboree är ett stort internationellt scoutläger som sedan 1920 arrangerats så gott som vart fjärde år. Årets läger samlade 45 000 scouter från 158 länder. Bara en gång i livet har man chansen att delta i en jamboree med undantag för om man är funktionär och arbetar under lägret eller om man är ledare. Man måste också vara mellan 14 och 18 år. Kostnaden för resan betalar man själv. Temat för deltagarna från Sverige var i år ”Min röst – Din röst” med fördjupning av begrepp som demokrati, yttrandefrihet, källkritik, jämlikhet och respekt.
Lägerområdet var 6x2 km stort och innehöll oräkneliga mängder av 2-mannatält i olika färger och mattält med utrustning för matlagning. Michaels grupp omfattade 36 scouter och 4 ledare. Det blev ett annorlunda läger med stora utmaningar – en lägerplats som inte var färdig i tid, 40-gradig värme och evakuering på grund av en annalkande tyfon. Inledningsvis saknades duschar och maten var bristfällig, men allt löste sig med hjälp av både Sydkoreas president och scouternas världsorganisation. Värmen ledde till att många scouter hämtades med ambulans och fördes till sjukhus för att få medicinsk vård.
Då man befarade att en tyfon skulle dra fram över lägerområdet evakuerades mot slutet av lägertiden alla deltagare och lägret bröts. Michael och många andra svenskar inkvarterades då på ett universitetscampus intill Gula Floden utanför Seoul där man bl a roade sig med ett ”mud party” i bassänger med lera och vatten. Besöket i staden Busan var också en minnesvärd upplevelse. Avslutningsceremonin, som kunde ses som ett plåster på såren för alla olyckliga omständigheter, hölls på Seoul World Cup Stadium, som rymmer drygt 66 800 åskådare, där välkända Kpopstjärnor [K-pop = koreansk pop] underhöll.
Att delta i en jamboree kan bli ditt livs äventyr där du skapar minnen för livet, och trots utmaningarna var lägret i Sydkorea en mycket positiv upplevelse, berättar Michael.
Näshulta Scoutkår har idag 12 aktiva barn varav de flesta är 7 år. Man träffas vid scoutstugan Hagberget söndagar udda veckor kl 10-12, 7-åringarna tillsammans med en förälder. En scout vistas mycket i naturen, får lära sig göra upp eld och laga mat över öppen eld, slå upp tält och göra knopar. Vid Hagberget finns också en mycket populär hinderbana.
I början på oktober deltog näshultascouterna i en tävling kallad Trampen vid Rajden utanför Ärla. Där gick man patrullvis ett spår i skogen och fick på de olika kontrollerna visa sina scoutkunskaper. En utflykt till spännande Boda Borg har också ägt rum.
För 150 kr per termin blir man medlem i Näshulta Scoutkår och får sjal och scoutmärke. Scoutskjortan bekostar man själv. Förutom Michael Carlén är Niklas Lundkvist och Andreas Lundkvist ledare i Näshulta Scoutkår. Kåren välkomnar fler ledare, gärna kvinnor.
Gå med i Näshulta Scoutkår. I scouterna hittar du både utmaningar och nya kompisar. Här kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen.
Så står det på Näshulta scoutkårs hemsida. Där kan man också anmäla intresse av att bli medlem i scouterna. Kontaktperson: Michael Carlén, michael.carlen@hotmail.se, 073-398 40 98.
Näshulta fritidsgård
I maj 2022 tog Näshulta Scoutkår över ansvaret som huvudman för fritidsgården i Näshulta från Näshulta GoIF. Fritidsgården drivs med ekonomiskt stöd från Eskilstuna kommun och är öppen året runt för unga som gått ut åk 3 och t o m 18 års ålder. På fredagar jämna veckor kl 18-21 och söndagar udda veckor kl 15-18 samlas ibland så många som 40 ungdomar i scoutstugan Hagberget tillsammans med ledaren Annelie Bosdotter. På fredagarna har man bara kul tillsammans och kan spela t ex biljard, pingis, airhockey, TV-spel och fotboll. Då serverar fritidsgården gratis mat till alla som kommer. På söndagarna har man någon form av skapande verksamhet. Här finns också en kiosk som drivs av ungdomarna själva.
Merparten av bidraget man får från kommunen sparas. Fungerar ungdomarna bra tillsammans väntar en årlig resa. I somras åkte 38 ungdomar till Kolmården. Bussresa, inträde, lunch och mellanmål – allt var gratis.
Annelie betonar att fritidsgården är en gemensam plattform dit alla kommer med samma förutsättningar. Där får man möjligheter till en bra gemenskap över åldersspannet, vilket också har visat sig ha en positiv inverkan på relationerna i skolan.
Att vara ensam ledare ser Anneli inte som något problem.
– De är så duktiga, ungdomarna, säger hon.
/LENA LINDHOLM