Näshultas äldsta förening firar 100 år

NYHET
May 6, 2022
Bildtext: Daniel Sundström har efterträtt sin far Thorgny som auktionsutropare, ett uppdrag som Thorgny hade i många många år.

Näshulta kyrkliga syförening är Näshultas äldsta förening som fortfarande är aktiv. I år fyller föreningen 100 år. År 1921 bjöd Karl Adolfsson, kyrkoherden i Näshulta, hem några intresserade damer till prästgården för att presentera idén om en kyrklig syförening. Med vid detta första tillfälle var bland annat fru Tekla Karlsson, Axelsberg. Hon framförde tanken på att det borde finnas en församlingssyster (diakonissa) i socknen. Bankir och fru Cervin på Haneberg skänkte en summa pengar som en grundplåt för att anställa en församlingssyster. Damerna i syföreningen sydde och stickade och anordnade en basar för att få in ytterligare pengar.

1921 kom så församlingssyster Signhild till Näshulta. Hon stannade till 1925, då var syföreningens verksamhet i full gång. Från de första åren finns inte många anteckningar bevarade, men i ett protokoll från 1931 kan man läsa att föreningen höll en syauktion i Kommunalhuset. Först 1941 kan vi läsa att det fanns en styrelse som bestod av kyrkoherde Albert Eriksson, ordförande, fru Greta Skoog, kassör, fröken Hedvig Skoglund, sekreterare. Dessutom ingick i styrelsen fruarna Beda Eriksson, Hilda Pettersson, Adina Jakobsson, Svea Gustavsson och Elsa Bååth.

Av protokoll framgår att syföreningen firade De gamlas dag den 15 juli 1942. Den var mycket uppskattad. Syföreningen bjöd på mjölk och smörgåsar, men man kunde inte baka någon gräddtårta eftersom det var mitt under brinnande krig.

Det blev bättre tider och efter kriget utvecklade föreningen ”De gamlas dag” och bjöd på mat såsom sill, Janson, köttbullar och gräddtårta, allt lagat och bakat av damerna i föreningen. Med tiden bytte dagen namn till "Församlingshögtid för äldre”.

Under kriget sydde damerna i syföreningen babyutstyrslar som delades ut till finska och norska mödrar. Våra grannländer var ju hårt drabbade av kriget och på många håll i Sverige hjälpte frivilliga till att lindra effekterna.

Förr var avstånden i Näshulta mycket längre, människorna var inte bilburna, så syföreningen hade fyra kretsar nämligen Hedensökretsen, Vidöknakretsen, Svalbovikskretsen och Alphyddekretsen. Hur länge dessa kretsar fanns framgår inte av protokollen men ombud för de olika kretsarna utsågs i alla fall till år 1996.

1949 ändrades syföreningens arbetssätt så till vida att kvinnorna nu själva fick bekosta det material som de använde för att sy eller sticka. Tidigare hade föreningen stått för materialet. Än i dag är det kvinnorna som köper materialet, syr eller stickar och sedan skänker allt till syföreningen. Föreningen har också genom året fått motta många gåvor av privatpersoner och företag. De har sedan omsatts i pengar vid lotterier och auktioner.

En gång om året, fredagen före första advent, håller syföreningen auktion med lotterier. Pengarna skänks till olika verksamheter såsom Act, Svenska Kyrkan, Operation Smile, Läkare utan gränser, Eskilstuna Stadsmission, Moa, Härbärget, Läkarmissionen, Hagen Ord & Bild, med flera.

Näshulta kyrka hade en gång en tupp som satt på skorstenen. När kyrkan fick centralvärme plockades skorstenen och tuppen ner och tuppen blev liggande utomhus på kyrkogården. Syföreningen åtog sig att bekosta en ny tupp. Den 30 september 2012 kunde föreningen skänka en ny tupp tillverkad av smeden Mattias Berggren i Lista. Tuppen var en replik av den gamla, som sedan plockades in från kylan, snyggades till och fick sin plats i sakristian. 2013 startade föreningen soppluncher i Kommunalhuset cirka sju gånger per år. Soppan beställdes av skolans restaurang Tuppen.

Elisabeth Anderson
ordförande 2012-2019